Ανακοινώσεις

Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών μετά τις αντιδράσεις για την ΔΕΥΑΤ.

Αἰδώς Ἀργεῖοι …

 

Δήμος Τριφυλίας ώρα μηδέν… Ηθική τάξη, ισορροπία, συλλογικότητες, θεσμοί, νομιμότητά, Ενιαίος Δήμος, κοινωνική τάξη, ισότητα… Λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, κίβδηλα και αίολα αλλοτριώνοντας τις έννοιες και τα ιδανικά για τα οποία έχουν «γεννηθεί», φερόμενες  και υπογραφόμενες από χέρια που υποτίθεται ότι «προασπίζουν» τις συλλογικότητες. Μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να αισθάνεται το σύνολο των πολιτών της Τριφυλίας, διαβάζοντας τα γραφόμενα μερίδας ατόμων, που λειτουργούν είτε μεμονωμένα, είτε υπό την «σκέπη» συλλογικών οργάνων. Γραφόμενα που ξεχειλίζουν από άκρατο τοπικισμό, γραφόμενα διχαστικά  και υποτιμητικά για  κατοίκους  Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Τριφυλίας, τα οποία τους χαρακτηρίζουν ως πολίτες Β΄ κατηγορίας και όχι  ισότιμους και «ισόρροπους» με τους κατοίκους της έδρας του Δήμου. Γραφόμενα, τα οποία αδικούν πρωτίστως, το σύνολο των πολιτών και των  επαγγελματιών της Κυπαρισσίας και τα οποία  σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε, ότι τους βρίσκουν σύμφωνους.

Οι Τριφύλιοι αιφνιδίως λάβαμε μαθήματα «γεωγραφίας» και τοπικών προσδιορισμών, όπως βόρεια της Κυπαρισσίας και νότια των Φιλιατρών. Βόρειοι και Νότιοι σ΄ένα Δήμο…

«Νότια» των Φιλιατρών ευρίσκεται η μεγαλύτερη  Δημοτική Ενότητα του Δήμου Τριφυλίας με έκταση 122 τ.χλμ και πληθυσμό  5.100 συνδημότες μας, η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων (…έχει ονομασία!).

Από πότε η μεταφορά έδρας κάποιας υπηρεσίας ακυρώνει την  λειτουργία της; Από πότε τα έσοδα τις ΔΕΥΑΤ, θα κρίνονται από το που θα ευρίσκεται η έδρα της; Δηλαδή, τα «Βόρεια» …προάστια του Δήμου, είναι καλοπληρωτές και τα «Νότια»…προάστια  μπαταχτσίδες; Στα Φιλιατρά δεν υπάρχει βιολογικός, δεν πληρώνουν οι πολίτες, δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης; Στην Δημοτική Ενότητα Γαργαλίανων οι συνδημότες μας δεν πληρώνουν λογαριασμούς ή  οι συνδημότες μας Κυπαρίσσιοι και Κοπανιακίωτες θα σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, εάν μεταφερθεί η έδρα της ΔΕΥΑΤ…Πως είναι δυνατόν να χωρίζονται τα έσοδα σε Βόρεια και Νότια!!! Φαιδρότητες…όταν μάλιστα αναφέρεσαι, απαξιωτικά για τις δύο μεγαλύτερες εδαφικά και πληθυσμιακά Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τριφυλίας, στο οποίο ανήκεις.

Τα 2/3 του πληθυσμού της Τριφυλίας δεν σταμάτησαν να   πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, όταν ο Δήμος μας έγινε «Καλλικρατικός». Δεν  σταμάτησαν να πληρώνουν ακόμα και όταν τους έκλεισαν τα ταμεία. Αδιαμαρτύρητα μεταβαίνουν τόσα χιλιόμετρα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Όπως μεταβαίνουν καθημερινά στην έδρα του Δήμου μας, την  Κυπαρισσία, για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που τους αφορούν στο Δημαρχείο, στα Δικαστήρια, στην Μητρόπολη, στο Δασαρχείο, στο Λιμεναρχείο, στην Πολεοδομία, στην Διεύθυνση Γεωργίας, στο Αστυνομικό τμήμα Τριφυλίας. στο Ι.Κ.Α., στο Τ.Ε.Β.Ε. Στέλνουν τα παιδία τους και φοιτούν στο Τεχνικό Λύκειο Κυπαρισσίας. Νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, δίνουν αίμα και κάνουν αιμοκάθαρση. Μεταβαίνουν για να πάρουν την σύνταξη τους οι ηλικιωμένοι, να κάνουν αναλήψεις και καταθέσεις στις τράπεζες, καθώς σε άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, στερούνται ακόμα και αυτής της πολυτέλειας! Η μεταφορά έδρας της ΔΕΥΑΤ από την Κυπαρισσία , στα  Φιλιατρά, τι διαβάσαμε ότι θα προκαλέσει; Υποβάθμιση συλλόγων; Θα αποδυναμωθεί διοικητικά η έδρα του Δήμου; Θα πληγεί η οικονομία της έδρας του Δήμου, δηλαδή της Κυπαρισσίας από την μεταφορά της ΔΕΥΑΤ;

Σε έναν «Καλλικρατικό» Δήμο, όπως είναι ο Δήμος μας, ο Δήμος Τριφυλίας,  η λέξη «κεκτημένο» ηχεί προκλητικά προσβλητικά! Όπως και «το νοσοκομείο μας» και τα «δικαστήρια μας». Σ΄ αυτά τα δικαστήρια «μας», εργάζονται δεκάδες υπάλληλοι από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, συρρέουν δεκάδες πολίτες και ασκούν τα καθήκοντά τους δεκάδες δικηγόροι, προερχόμενοι από το «βορειότερο» έως και το «νοτιότερο» άκρο του Δήμου μας. Δίνουν την μάχη για την ζωή δεκάδες ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές προερχόμενοι απ όλες τις γωνιές του Δήμου μας, στο «νοσοκομείο μας». Σ΄ αυτό το «νοσοκομείο μας» έχουμε αποχαιρετίσει για τελευταία φορά τα πιο «αγαπημένα μας» πρόσωπα… Πόσο ανούσια ηχεί η λέξη «κεκτημένο»!

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και με την συνένωση των δήμων, οι υπηρεσίες των προϋφιστάμενων  δήμων μεταφέρθηκαν στην νέα έδρα του Καλλικρατικού Δήμου, την Κυπαρισσία. Μετακινήθηκαν δεκάδες υπάλληλοι προς αυτήν, απ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, για την στελέχωση των υπηρεσιών του νέου Δήμου. Άλλαξε ο οικονομικός και οικογενειακός προγραμματισμός τους, όμως το αποδέχθηκαν  αδιαμαρτύρητα, όπως αδιαμαρτύρητα το απεδέχθησαν και οι κάτοικοι των νέων Δημοτικών Ενοτήτων, που  έβλεπαν τις υπηρεσίες, που τόσα χρόνια ήταν «διπλά» στην πόρτα τους να μεταφέρονται αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα … Πόσο ανούσια ηχεί  η λέξη «κεκτημένο»!

Το «…σε κάθε περίπτωση ουδείς επιθυμεί να παραδώσει λιγότερα από όσα παρέλαβε», ισχύει μόνο για την μία Δημοτική Ενότητα του Δήμου Τριφυλίας και όχι για τις υπόλοιπες; Να γιατί δεν ευσταθεί  ο ορός «ισόρροπη» ανάπτυξη. Γιατί πολύ απλά κάποιοι  δεν  την επιθυμούν… Στην δική τους «τοπική κοινωνία», εδώ και χρόνια υπάρχουν « κεκτημένα» και δεν  επιτρέπουν  μεταβολές, όπως ευθαρσώς αναφέρουν (!), αλλά εάν υπάρξει νέα δομή, ας εδρεύσει σε άλλη δημοτική ενότητα του Δήμου Τριφυλίας. ΙΣΟΤΗΤΑ,ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΗΘΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΘΕΣΜΟΙ, ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ… Κρυφτό πίσω από τις λέξεις! Ευτυχώς που η πρόθεση τους «δεν ήταν η αντιπαλότητα και η αντιπαράθεση με καμία πόλη και κοινωνία της Τριφυλίας»…

Όπως αναφέραμε παραπάνω, θεωρούμε ότι αυτά τα γραφόμενα δεν αντιπροσωπεύουν  το σύνολο των συνδημοτών μας Κυπαρίσσιων. Ούτε αντιπροσωπεύουν τους επαγγελματίες της πόλης της Κυπαρισσίας, οι οποίοι έχουν αγαστή συνεργασία με τους επαγγελματίες, καλλιεργητές, επιστήμονες και πολίτες των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σταθούμε στην από  14/5/2020 τοποθέτηση του κοινοτικού συνδυασμού «ΚΥΜΑ» για την μεταφορά της ΔΕΥΑΤ. Μεστή, εμπεριστατωμένη, χωρίς τοπικιστικές «κορώνες» και «διχαστικές» αναφορές, με σεβασμό στους υπόλοιπους συνδημότες του Δήμου μας. Ούτε θα κρίνουμε το δικαίωμα τους να προσφύγουν κατά της απόφασης μεταφοράς της ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά. Δημοκρατία έχουμε και το άσκησαν χωρίς «φανφάρες» και «τυμπανοκρουσίες.»

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις… Δεν πρόκειται να «καταστραφεί» η πόλη της Κυπαρισσίας, από την μεταφορά της έδρας της ΔΕΥΑΤ. Ούτε  πρόκειται να  «σωθεί» η πόλη των Φιλιατρών εάν μεταφερθεί σε αυτήν η  ΔΕΥΑΤ. Μιας πόλης, της οποίας οι κάτοικοι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν βιώσει το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας- Alpha Bank , της  Αγροτικής Τράπεζας –Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Εφορίας Φιλιατρών, του Ειρηνοδικείου Εράνης, του Α.Τ. Φιλιατρών, του Τ.Ε.Β.Ε, του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε.

Μιας πόλης που είναι δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπης, με δυνατότητα εξαγωγών χιλιάδων τόνων κηπευτικών, ελαιολάδου και πρώιμου καρπουζιού.

Ένα είναι το σίγουρο. Κάποιοι «λαϊκίζουν» και «ενθαρρύνουν» ένα άρρωστο τοπικισμό για δικό τους όφελος και κάποιοι ασκούν «μικροπολιτική» στις πλάτες των πολιτών των πόλεων του Δήμου Τριφυλίας.  Αἰδώς Ἀργεῖοι …*

 

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών

 

 

*  (Με τη φράση αυτή επιπλήττουμε συνήθως κάποιες ομάδες ή σύνολα ανθρώπων, όταν η συμπεριφορά ή η στάση τους δε συνάδει  με την ενδεδειγμένη ή την αναμενόμενη.)