Ανακοινώσεις

Επιστολή του Ε.Σ.Φ. για την αναστολή λειτουργίας υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς στα Φιλιατρά.

ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς στα Φιλιατρά.

 

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Τον τελευταίο καιρό με λύπη παρακολουθούμε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, να κλείνουν υποκαταστήματα τους σε πολλές περιοχές, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

Ένα από αυτά είναι κι αυτό στα Φιλιατρά. Πρόκειται για ένα υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που λειτουργούσε στο σημείο για πολλές δεκαετίες, εξυπηρετώντας τον κυρίαρχο σκοπό τής τότε Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή τους αγρότες, την αγροτική παράγωγη και την αγροτική οικονομία τής περιοχής. Σε ένα υπέροχο ιδιόκτητο κτήριο στο κέντρο τής πλατείας Φιλιατρών.

Πριν ένα χρόνο άλλο ένα τραπεζικό κατάστημα, αυτό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, έκλεισε στα Φιλιατρά, με αποτέλεσμα να μείνει μόνον το κατάστημα της Τράπεζα Πειραιώς.  Όλοι οι επαγγελματίες στήριξαν το κατάστημα, έκαναν κύρια τράπεζα συναλλαγών τους την Τράπεζα Πειραιώς, μεταφέροντας καταθέσεις μέσω POS και μπλοκ επιταγών, καθώς ήταν  το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα στα Φιλιατρά.

Όλα αυτά μέχρι και το Νοέμβριο 2019, που το κατάστημα της Πειραιώς ξεκίνησε να έχει κύκλο λειτουργίας μονό Δευτέρα-Τέταρτη-Παρασκευή. Το κατάστημα υπολειτουργούσε, αφού το προσωπικό των τριών (3) υπαλλήλων δε μπορούσε να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές όλων των πελατών για τις ημέρες λειτουργίας του.

Ώσπου χτύπησε η πανδημία COVID-19, κι από τις 16 Μαρτίου το υποκατάστημα έκλεισε χωρίς καμιά ενημέρωση, «για την ασφάλεια των πολιτών», μέχρι νεωτέρας.

Πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται από το «προσωρινό κλείσιμο»…

  • Πώς πάρθηκε μια τέτοια απόφαση που ενίσχυε το αίσθημα της ανασφάλειας σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη για όλους;
  • Με ποιο σχεδιασμό αποφασίστηκε το κλείσιμο του υποκαταστήματος τη στιγμή που αυτό ενίσχυσε τη μετακίνηση των πολιτών και τη συσσώρευση του όγκου εργασίας στα άλλα υποκαταστήματα, ενώ οι οδηγίες της πολιτείας ήταν σε διαφορετική εντελώς κατεύθυνση;
  • Μετά από επικοινωνία με την διεύθυνση του καταστήματος της Κυπαρισσίας μας ενημέρωσαν πως λόγω πανδημίας το κατάστημα υπολειτουργεί. Πώς γίνεται να «υπολειτουργεί» το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κυπαρίσσια με οκτώ (8) υπαλλήλους, διευθύντρια και δύο (2) online μηχανήματα;
  • Από τον Απρίλιο 2018 με επιστολές μας και προσωπικές συναντήσεις με τους υπευθύνους για το υποκατάστημα Φιλιατρών, έχουμε κάνει γνωστό το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας τούATM και την ανάγκη αντικατάστασης του με ένα νέας τεχνολογίας τύπου online. Η απάντηση πάντα είναι πως το αίτημα έχει τεθεί και βρισκόμαστε σε αναμονή… έως πότε;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την «επανεκκίνηση» λειτουργίας τού υποκαταστήματος στα Φιλιατρά; Ή θα έχει τη μοίρα τού αντίστοιχου υποκαταστήματος Πειραιώς τής Χώρας, Δήμου Πύλου, που μετά από ληστεία δεν άνοιξε ξανά; Εκεί ληστεία, εδώ πανδημία…

Όπως καλά γνωρίζετε η πλειονότητα των κατοίκων τής περιοχής είναι αγρότες. Τα Φιλιατρά είναι το δεύτερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας, με έκταση που φτάνει τα 3.000 στρέμματα, με προϊόντα που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη˙ με έναν υπέροχο ελαιόκαμπο που παράγει σχεδόν 30.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, οι αγρότες να επισκέπτονται καθημερινά το υποκατάστημα για τις αναγκαίες συναλλαγές τους. Όπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι της περιοχής που δεν έχουν γνώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών κι εκτελούν καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές φορών εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, είσπραξη συντάξεων, επιδοτήσεων κ.λπ. Τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλες πόλεις, για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω συνωστισμού στα γειτονικά τραπεζικά καταστήματα αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν.

Η πόλη μας τους θερινούς μήνες είναι επίσης τουριστικός – παραθεριστικός προορισμός και η μη λειτουργία τού τραπεζικού καταστήματος όχι μόνο δεν ευνοεί την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά δημιουργεί άσχημη εικόνα κι αγανάκτηση, αφού οι επισκέπτες αναγκάζονται να εξυπηρετηθούν εκτός Φιλιατρών.

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, έχουν μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει όλα τα προγράμματα που θα βοηθούσαν τους νέους, κι όχι μονό, αγρότες για την κάλυψη των αναγκών τής αγροτικής παράγωγης, για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Η περιοχή μας είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, αγροτική κι εξαρτάται από την ρευστότητα που της προσέφερε καθημερινά το υποκατάστημα της τράπεζας σας. Η τοπική εμπορική οικονομία αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χωρίς την καθημερινή ρευστότητα θα καταρρεύσουν.

Τα Φιλιατρά είναι μια ζωντανή πόλη με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, και η ανάπτυξη έρχεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κι όχι με απολύσεις εργαζομένων, όπως θα γίνει με το κλείσιμο του υποκαταστήματος στα Φιλιατρά.

Παρακαλούμε για την αποκατάσταση της λειτουργίας τού τραπεζικού υποκαταστήματος της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα Φιλιατρά, για να υπάρξει μέλλον στην πόλη μας, ισορροπία και μια ομαλή καθημερινότητα για τους κατοίκους μας.

Το Δ. Σ. ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ