Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών μετέχει στο Πανελλαδικό Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Π.Ο.Ε.Σ.Ε και καλεί τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε συμμετοχή και κλείσιμο των καταστημάτων τους.
 
Αιτήματα του Κλάδου
 • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
 • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
 • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
 • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
 • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
 • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
 • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
 • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Διαρθρωτικά μέτρα
 •  Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
 •  Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
 • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε άλλη μια δράση του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών .

Μετα από αίτημα του συλλόγου  προς το τμήμα εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Τρίπολης την Κυριακή 23/02/2020,  πάνω από 45 πολίτες, από την Τριφυλία, την Καλαμάτα και περιοχές της Ηλείας,  ενημερώθηκαν και έκαναν πρακτική εξάσκηση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή,, γνώσεις που μπορούν να σώσουν μια ζωή.

 Οι εκπαιδευτές, 8 στον αριθμό, για πέντε ώρες ενημέρωναν , εκπαίδευαν και απαντούσαν σε απορίες σχετικά με την παροχή τον πρώτων βοηθειών.

 Ευχαριστούμε

 το  Τμήμα Εκπαίδευσης του παραρτήματος ΕΚΑΒ Τρίπολης και τους εκπαιδευτές από το ΕΚΑΒ Φιλιατρών, Καλαμάτας, Τρίπολης και  την άψογη συνεργασία την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Την ιατρό κ. Βασιλική Δημητροπούλου

Τον Λυκειάρχη κ. Κίτσο για την παραχώρηση  του αμφιθέατρου του Λυκείου Φιλιατρών.

Η  ενημερωτική δράση του ΕΚΑΒ θα ξανά πραγματοποιηθεί άμεσα σε μικρότερα τμήματα. Όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν να επικοινωνήσουν με μήνυμα στην σελίδα  του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς στα Φιλιατρά.

 

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Τον τελευταίο καιρό με λύπη παρακολουθούμε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, να κλείνουν υποκαταστήματα τους σε πολλές περιοχές, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

  Ένα από αυτά είναι κι αυτό στα Φιλιατρά. Πρόκειται για ένα υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που λειτουργούσε στο σημείο για πολλές δεκαετίες, εξυπηρετώντας τον κυρίαρχο σκοπό τής τότε Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή τους αγρότες, την αγροτική παράγωγη και την αγροτική οικονομία τής περιοχής. Σε ένα υπέροχο ιδιόκτητο κτήριο στο κέντρο τής πλατείας Φιλιατρών.

Πριν ένα χρόνο άλλο ένα τραπεζικό κατάστημα, αυτό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, έκλεισε στα Φιλιατρά, με αποτέλεσμα να μείνει μόνον το κατάστημα της Τράπεζα Πειραιώς.  Όλοι οι επαγγελματίες στήριξαν το κατάστημα, έκαναν κύρια τράπεζα συναλλαγών τους την Τράπεζα Πειραιώς, μεταφέροντας καταθέσεις μέσω POS και μπλοκ επιταγών, καθώς ήταν  το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα στα Φιλιατρά.

Όλα αυτά μέχρι και το Νοέμβριο 2019, που το κατάστημα της Πειραιώς ξεκίνησε να έχει κύκλο λειτουργίας μονό Δευτέρα-Τέταρτη-Παρασκευή. Το κατάστημα υπολειτουργούσε, αφού το προσωπικό των τριών (3) υπαλλήλων δε μπορούσε να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές όλων των πελατών για τις ημέρες λειτουργίας του.

Ώσπου χτύπησε η πανδημία COVID-19, κι από τις 16 Μαρτίου το υποκατάστημα έκλεισε χωρίς καμιά ενημέρωση, «για την ασφάλεια των πολιτών», μέχρι νεωτέρας.

Πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται από το «προσωρινό κλείσιμο»…

 • Πώς πάρθηκε μια τέτοια απόφαση που ενίσχυε το αίσθημα της ανασφάλειας σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη για όλους;
 • Με ποιο σχεδιασμό αποφασίστηκε το κλείσιμο του υποκαταστήματος τη στιγμή που αυτό ενίσχυσε τη μετακίνηση των πολιτών και τη συσσώρευση του όγκου εργασίας στα άλλα υποκαταστήματα, ενώ οι οδηγίες της πολιτείας ήταν σε διαφορετική εντελώς κατεύθυνση;
 • Μετά από επικοινωνία με την διεύθυνση του καταστήματος της Κυπαρισσίας μας ενημέρωσαν πως λόγω πανδημίας το κατάστημα υπολειτουργεί. Πώς γίνεται να «υπολειτουργεί» το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κυπαρίσσια με οκτώ (8) υπαλλήλους, διευθύντρια και δύο (2) online μηχανήματα;
 • Από τον Απρίλιο 2018 με επιστολές μας και προσωπικές συναντήσεις με τους υπευθύνους για το υποκατάστημα Φιλιατρών, έχουμε κάνει γνωστό το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας τούATM και την ανάγκη αντικατάστασης του με ένα νέας τεχνολογίας τύπου online. Η απάντηση πάντα είναι πως το αίτημα έχει τεθεί και βρισκόμαστε σε αναμονή... έως πότε;
 • Υπάρχει σχεδιασμός για την «επανεκκίνηση» λειτουργίας τού υποκαταστήματος στα Φιλιατρά; Ή θα έχει τη μοίρα τού αντίστοιχου υποκαταστήματος Πειραιώς τής Χώρας, Δήμου Πύλου, που μετά από ληστεία δεν άνοιξε ξανά; Εκεί ληστεία, εδώ πανδημία…

   Όπως καλά γνωρίζετε η πλειονότητα των κατοίκων τής περιοχής είναι αγρότες. Τα Φιλιατρά είναι το δεύτερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας, με έκταση που φτάνει τα 3.000 στρέμματα, με προϊόντα που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη˙ με έναν υπέροχο ελαιόκαμπο που παράγει σχεδόν 30.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, οι αγρότες να επισκέπτονται καθημερινά το υποκατάστημα για τις αναγκαίες συναλλαγές τους. Όπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι της περιοχής που δεν έχουν γνώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών κι εκτελούν καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές φορών εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, είσπραξη συντάξεων, επιδοτήσεων κ.λπ. Τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλες πόλεις, για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω συνωστισμού στα γειτονικά τραπεζικά καταστήματα αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν.

Η πόλη μας τους θερινούς μήνες είναι επίσης τουριστικός – παραθεριστικός προορισμός και η μη λειτουργία τού τραπεζικού καταστήματος όχι μόνο δεν ευνοεί την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά δημιουργεί άσχημη εικόνα κι αγανάκτηση, αφού οι επισκέπτες αναγκάζονται να εξυπηρετηθούν εκτός Φιλιατρών.

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, έχουν μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει όλα τα προγράμματα που θα βοηθούσαν τους νέους, κι όχι μονό, αγρότες για την κάλυψη των αναγκών τής αγροτικής παράγωγης, για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Η περιοχή μας είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, αγροτική κι εξαρτάται από την ρευστότητα που της προσέφερε καθημερινά το υποκατάστημα της τράπεζας σας. Η τοπική εμπορική οικονομία αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χωρίς την καθημερινή ρευστότητα θα καταρρεύσουν.

Τα Φιλιατρά είναι μια ζωντανή πόλη με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, και η ανάπτυξη έρχεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κι όχι με απολύσεις εργαζομένων, όπως θα γίνει με το κλείσιμο του υποκαταστήματος στα Φιλιατρά.

Παρακαλούμε για την αποκατάσταση της λειτουργίας τού τραπεζικού υποκαταστήματος της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα Φιλιατρά, για να υπάρξει μέλλον στην πόλη μας, ισορροπία και μια ομαλή καθημερινότητα για τους κατοίκους μας.

Το Δ. Σ. ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

  
Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών συναντήθηκαν μετά από αίτημα τους με τον δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γεώργιο Λεβεντακη.
Παρόν στην συνάντηση ήταν  ο αντιδήμαρχος κ.Αντωνης Βλάχος και ο πρόεδρος του τοπικού Φιλιατρών κ. Διονύσης Καραβιτης. 

   Ο δήμαρχος ενημερώθηκε και ενημέρωσε τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών για θέματα που αφορούν την δημοτική ενότητα Φιλιατρών. 
 Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο για την συνάντηση και την εποικοδομητική συζήτηση μας. 

Αἰδώς Ἀργεῖοι …

 

            Δήμος Τριφυλίας ώρα μηδέν… Ηθική τάξη, ισορροπία, συλλογικότητες, θεσμοί, νομιμότητά, Ενιαίος Δήμος, κοινωνική τάξη, ισότητα… Λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, κίβδηλα και αίολα αλλοτριώνοντας τις έννοιες και τα ιδανικά για τα οποία έχουν «γεννηθεί», φερόμενες  και υπογραφόμενες από χέρια που υποτίθεται ότι «προασπίζουν» τις συλλογικότητες. Μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να αισθάνεται το σύνολο των πολιτών της Τριφυλίας, διαβάζοντας τα γραφόμενα μερίδας ατόμων, που λειτουργούν είτε μεμονωμένα, είτε υπό την «σκέπη» συλλογικών οργάνων. Γραφόμενα που ξεχειλίζουν από άκρατο τοπικισμό, γραφόμενα διχαστικά  και υποτιμητικά για  κατοίκους  Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Τριφυλίας, τα οποία τους χαρακτηρίζουν ως πολίτες Β΄ κατηγορίας και όχι  ισότιμους και «ισόρροπους» με τους κατοίκους της έδρας του Δήμου. Γραφόμενα, τα οποία αδικούν πρωτίστως, το σύνολο των πολιτών και των  επαγγελματιών της Κυπαρισσίας και τα οποία  σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε, ότι τους βρίσκουν σύμφωνους.  

            Οι Τριφύλιοι αιφνιδίως λάβαμε μαθήματα «γεωγραφίας» και τοπικών προσδιορισμών, όπως βόρεια της Κυπαρισσίας και νότια των Φιλιατρών. Βόρειοι και Νότιοι σ΄ένα Δήμο…

            «Νότια» των Φιλιατρών ευρίσκεται η μεγαλύτερη  Δημοτική Ενότητα του Δήμου Τριφυλίας με έκταση 122 τ.χλμ και πληθυσμό  5.100 συνδημότες μας, η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων (…έχει ονομασία!).  

              Από πότε η μεταφορά έδρας κάποιας υπηρεσίας ακυρώνει την  λειτουργία της; Από πότε τα έσοδα τις ΔΕΥΑΤ, θα κρίνονται από το που θα ευρίσκεται η έδρα της; Δηλαδή, τα «Βόρεια» …προάστια του Δήμου, είναι καλοπληρωτές και τα «Νότια»…προάστια  μπαταχτσίδες; Στα Φιλιατρά δεν υπάρχει βιολογικός, δεν πληρώνουν οι πολίτες, δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης; Στην Δημοτική Ενότητα Γαργαλίανων οι συνδημότες μας δεν πληρώνουν λογαριασμούς ή  οι συνδημότες μας Κυπαρίσσιοι και Κοπανιακίωτες θα σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, εάν μεταφερθεί η έδρα της ΔΕΥΑΤ…Πως είναι δυνατόν να χωρίζονται τα έσοδα σε Βόρεια και Νότια!!! Φαιδρότητες…όταν μάλιστα αναφέρεσαι, απαξιωτικά για τις δύο μεγαλύτερες εδαφικά και πληθυσμιακά Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τριφυλίας, στο οποίο ανήκεις.

        Τα 2/3 του πληθυσμού της Τριφυλίας δεν σταμάτησαν να   πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, όταν ο Δήμος μας έγινε «Καλλικρατικός». Δεν  σταμάτησαν να πληρώνουν ακόμα και όταν τους έκλεισαν τα ταμεία. Αδιαμαρτύρητα μεταβαίνουν τόσα χιλιόμετρα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Όπως μεταβαίνουν καθημερινά στην έδρα του Δήμου μας, την  Κυπαρισσία, για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που τους αφορούν στο Δημαρχείο, στα Δικαστήρια, στην Μητρόπολη, στο Δασαρχείο, στο Λιμεναρχείο, στην Πολεοδομία, στην Διεύθυνση Γεωργίας, στο Αστυνομικό τμήμα Τριφυλίας. στο Ι.Κ.Α., στο Τ.Ε.Β.Ε. Στέλνουν τα παιδία τους και φοιτούν στο Τεχνικό Λύκειο Κυπαρισσίας. Νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, δίνουν αίμα και κάνουν αιμοκάθαρση. Μεταβαίνουν για να πάρουν την σύνταξη τους οι ηλικιωμένοι, να κάνουν αναλήψεις και καταθέσεις στις τράπεζες, καθώς σε άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, στερούνται ακόμα και αυτής της πολυτέλειας! Η μεταφορά έδρας της ΔΕΥΑΤ από την Κυπαρισσία , στα  Φιλιατρά, τι διαβάσαμε ότι θα προκαλέσει; Υποβάθμιση συλλόγων; Θα αποδυναμωθεί διοικητικά η έδρα του Δήμου; Θα πληγεί η οικονομία της έδρας του Δήμου, δηλαδή της Κυπαρισσίας από την μεταφορά της ΔΕΥΑΤ;

             Σε έναν «Καλλικρατικό» Δήμο, όπως είναι ο Δήμος μας, ο Δήμος Τριφυλίας,  η λέξη «κεκτημένο» ηχεί προκλητικά προσβλητικά! Όπως και «το νοσοκομείο μας» και τα «δικαστήρια μας». Σ΄ αυτά τα δικαστήρια «μας», εργάζονται δεκάδες υπάλληλοι από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, συρρέουν δεκάδες πολίτες και ασκούν τα καθήκοντά τους δεκάδες δικηγόροι, προερχόμενοι από το «βορειότερο» έως και το «νοτιότερο» άκρο του Δήμου μας. Δίνουν την μάχη για την ζωή δεκάδες ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές προερχόμενοι απ όλες τις γωνιές του Δήμου μας, στο «νοσοκομείο μας». Σ΄ αυτό το «νοσοκομείο μας» έχουμε αποχαιρετίσει για τελευταία φορά τα πιο «αγαπημένα μας» πρόσωπα… Πόσο ανούσια ηχεί η λέξη «κεκτημένο»!

         Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και με την συνένωση των δήμων, οι υπηρεσίες των προϋφιστάμενων  δήμων μεταφέρθηκαν στην νέα έδρα του Καλλικρατικού Δήμου, την Κυπαρισσία. Μετακινήθηκαν δεκάδες υπάλληλοι προς αυτήν, απ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, για την στελέχωση των υπηρεσιών του νέου Δήμου. Άλλαξε ο οικονομικός και οικογενειακός προγραμματισμός τους, όμως το αποδέχθηκαν  αδιαμαρτύρητα, όπως αδιαμαρτύρητα το απεδέχθησαν και οι κάτοικοι των νέων Δημοτικών Ενοτήτων, που  έβλεπαν τις υπηρεσίες, που τόσα χρόνια ήταν «διπλά» στην πόρτα τους να μεταφέρονται αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα … Πόσο ανούσια ηχεί  η λέξη «κεκτημένο»!   

        Το «…σε κάθε περίπτωση ουδείς επιθυμεί να παραδώσει λιγότερα από όσα παρέλαβε», ισχύει μόνο για την μία Δημοτική Ενότητα του Δήμου Τριφυλίας και όχι για τις υπόλοιπες; Να γιατί δεν ευσταθεί  ο ορός «ισόρροπη» ανάπτυξη. Γιατί πολύ απλά κάποιοι  δεν  την επιθυμούν… Στην δική τους «τοπική κοινωνία», εδώ και χρόνια υπάρχουν « κεκτημένα» και δεν  επιτρέπουν  μεταβολές, όπως ευθαρσώς αναφέρουν (!), αλλά εάν υπάρξει νέα δομή, ας εδρεύσει σε άλλη δημοτική ενότητα του Δήμου Τριφυλίας. ΙΣΟΤΗΤΑ,ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΗΘΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΘΕΣΜΟΙ, ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ… Κρυφτό πίσω από τις λέξεις! Ευτυχώς που η πρόθεση τους «δεν ήταν η αντιπαλότητα και η αντιπαράθεση με καμία πόλη και κοινωνία της Τριφυλίας»…

           Όπως αναφέραμε παραπάνω, θεωρούμε ότι αυτά τα γραφόμενα δεν αντιπροσωπεύουν  το σύνολο των συνδημοτών μας Κυπαρίσσιων. Ούτε αντιπροσωπεύουν τους επαγγελματίες της πόλης της Κυπαρισσίας, οι οποίοι έχουν αγαστή συνεργασία με τους επαγγελματίες, καλλιεργητές, επιστήμονες και πολίτες των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας.

          Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σταθούμε στην από  14/5/2020 τοποθέτηση του κοινοτικού συνδυασμού «ΚΥΜΑ» για την μεταφορά της ΔΕΥΑΤ. Μεστή, εμπεριστατωμένη, χωρίς τοπικιστικές «κορώνες» και «διχαστικές» αναφορές, με σεβασμό στους υπόλοιπους συνδημότες του Δήμου μας. Ούτε θα κρίνουμε το δικαίωμα τους να προσφύγουν κατά της απόφασης μεταφοράς της ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά. Δημοκρατία έχουμε και το άσκησαν χωρίς «φανφάρες» και «τυμπανοκρουσίες.»

              Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις… Δεν πρόκειται να «καταστραφεί» η πόλη της Κυπαρισσίας, από την μεταφορά της έδρας της ΔΕΥΑΤ. Ούτε  πρόκειται να  «σωθεί» η πόλη των Φιλιατρών εάν μεταφερθεί σε αυτήν η  ΔΕΥΑΤ. Μιας πόλης, της οποίας οι κάτοικοι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν βιώσει το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας- Alpha Bank , της  Αγροτικής Τράπεζας –Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Εφορίας Φιλιατρών, του Ειρηνοδικείου Εράνης, του Α.Τ. Φιλιατρών, του Τ.Ε.Β.Ε, του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε.

   Μιας πόλης που είναι δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπης, με δυνατότητα εξαγωγών χιλιάδων τόνων κηπευτικών, ελαιολάδου και πρώιμου καρπουζιού.    

           Ένα είναι το σίγουρο. Κάποιοι «λαϊκίζουν» και «ενθαρρύνουν» ένα άρρωστο τοπικισμό για δικό τους όφελος και κάποιοι ασκούν «μικροπολιτική» στις πλάτες των πολιτών των πόλεων του Δήμου Τριφυλίας.  Αἰδώς Ἀργεῖοι …*

         

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών

                                                                                             

 

*  (Με τη φράση αυτή επιπλήττουμε συνήθως κάποιες ομάδες ή σύνολα ανθρώπων, όταν η συμπεριφορά ή η στάση τους δε συνάδει  με την ενδεδειγμένη ή την αναμενόμενη.)

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

   Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και η Ετ.Α.Π. Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου–Νέστορος, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και τον Εμπορικό Σύλλογο Πύλου διοργανώνουν Εκδήλωση με θέμα : 

«Κανονισμοί Πυροπροστασίας – Αδειοδότηση επιχειρήσεων - Ηλεκτρονικά βιβλία – Νέα εποχή στον φορολογικό χάρτη»

την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Ομιλητές

Δημητρακόπουλος Παναγιώτης, Επιπυραγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας «Κανονισμοί πυροπροστασίας – Αδειοδότηση επιχειρήσεων»

Κρανιώτης Παύλος | Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας «Ενημέρωση – Νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο»

Στούπας Σταύρος | Πρόεδρος ΕΤ.Α.Π. Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων «Ηλεκτρονικά βιβλία και διασύνδεση ταμειακών μηχανών με taxis net»

   Στην εκδήλωση θα γίνει και ενημέρωση για τα “ Προγράμματα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης ” που διοργανώνει η ΕΤ.Α.Π. (ΚΕΚ Επιμελητηρίου Μεσσηνίας). Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν

            

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7 

10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                      

Τηλ.:2103332644
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

                                                                                                                Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

 

Δελτίο Τύπου

 

 

Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ)

των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού

 

Παρατίθεται στη συνέχεια ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ έναν από τους κατωτέρω εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων. Σημειώνεται ότι αυτή η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

 

ΚΑΔ

ΚΛΑΔΟΣ

0130

Πολλαπλασιασμός των φυτών                                                                                                                                                                                                                                        

0311

Θαλάσσια αλιεία                                                                                                                                                                                                                                                  

0312

Αλιεία γλυκών υδάτων                                                                                                                                                                                                                                             

0321

Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια                                                                                                                                                                                                                                        

0322

Υδατοκαλλιέργεια γλυκών υδάτων                                                                                                                                                                                                                                   

1083

Επεξεργασία τσαγιού και καφέ                                                                                                                                                                                                                                     

1085

Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών                                                                                                                                                                                                                            

1101

Απόσταξη, ανακαθαρισμός και ανάμιξη αλκοολούχων ποτών                                                                                                                                                                                                            

1102

Παραγωγή οίνου από σταφύλια                                                                                                                                                                                                                                      

1103

Παραγωγή μηλίτη και κρασιών από άλλα φρούτα                                                                                                                                                                                                                      

1104

Παραγωγή άλλων μη αποσταγμένων ποτών που υφίστανται ζύμωση                                                                                                                                                                                                       

1105

Ζυθοποιία                                                                                                                                                                                                                                                        

1310

Προπαρασκευή και νηματοποίηση υφαντικών ινών                                                                                                                                                                                                                     

1320

Ύφανση κλωστοϋφαντουργικών υλών                                                                                                                                                                                                                                  

1330

Τελειοποίηση (φινίρισμα) υφαντουργικών προϊόντων                                                                                                                                                                                                                 

1391

Κατασκευή πλεκτών υφασμάτων και υφασμάτων πλέξης κροσέ                                                                                                                                                                                                           

1392

Κατασκευή έτοιμων κλωστοϋφαντουργικών ειδών, εκτός από ενδύματα                                                                                                                                                                                                  

1393

Κατασκευή χαλιών και κιλιμιών                                                                                                                                                                                                                                    

1394

Κατασκευή χοντρών και λεπτών σχοινιών, σπάγγων και διχτυών                                                                                                                                                                                                       

1395

Κατασκευή μη υφασμένων ειδών και προϊόντων από μη υφασμένα είδη, εκτός από τα ενδύματα                                                                                                                                                                           

1396

Κατασκευή άλλων τεχνικών και βιομηχανικών κλωστοϋφαντουργικών ειδών                                                                                                                                                                                              

1399

Κατασκευή άλλων υφαντουργικών προϊόντων π.δ.κ.α.                                                                                                                                                                                                                 

1411

Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων                                                                                                                                                                                                                                   

1412

Κατασκευή ενδυμάτων εργασίας                                                                                                                                                                                                                                     

1413

Κατασκευή άλλων εξωτερικών ενδυμάτων                                                                                                                                                                                                                             

1414

Κατασκευή εσωρούχων                                                                                                                                                                                                                                              

1419

Κατασκευή άλλων ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης                                                                                                                                                                                                                

1420

Κατασκευή γούνινων ειδών                                                                                                                                                                                                                                         

1431

Κατασκευή ειδών καλτσοποιίας απλής πλέξης και πλέξης κροσέ                                                                                                                                                                                                       

1439

Κατασκευή άλλων πλεκτών ειδών και ειδών πλέξης κροσέ                                                                                                                                                                                                             

1511

Κατεργασία και δέψη δέρματος· κατεργασία και βαφή γουναρικών                                                                                                                                                                                                     

1512

Κατασκευή ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών και παρόμοιων ειδών, ειδών σελοποιίας και σαγματοποιίας                                                                                                                                                            

1520

Κατασκευή υποδημάτων                                                                                                                                                                                                                                             

1712

Κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού                                                                                                                                                                                                                                  

1721

Κατασκευή κυματοειδούς χαρτιού και χαρτονιού και εμπορευματοκιβώτιων από χαρτί και χαρτόνι                                                                                                                                                                       

1723

Κατασκευή ειδών χαρτοπωλείου (χαρτικών)                                                                                                                                                                                                                          

1729

Κατασκευή άλλων ειδών από χαρτί και χαρτόνι                                                                                                                                                                                                                      

1811

Εκτύπωση εφημερίδων                                                                                                                                                                                                                                              

1812

Άλλες εκτυπωτικές δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                                 

1813

Υπηρεσίες προεκτύπωσης και προεγγραφής μέσων                                                                                                                                                                                                                     

1814

Βιβλιοδετικές και συναφείς δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                        

1820

Αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων                                                                                                                                                                                                                               

3101

Κατασκευή επίπλων για γραφεία και καταστήματα                                                                                                                                                                                                                    

3102

Κατασκευή επίπλων κουζίνας                                                                                                                                                                                                                                       

3103

Κατασκευή στρωμάτων                                                                                                                                                                                                                                              

3109

Κατασκευή άλλων επίπλων                                                                                                                                                                                                                                          

3212

Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών                                                                                                                                                                                                                           

3213

Κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης και συναφών ειδών                                                                                                                                                                                                                

3220

Κατασκευή μουσικών οργάνων                                                                                                                                                                                                                                       

3230

Κατασκευή αθλητικών ειδών                                                                                                                                                                                                                                        

3240

Κατασκευή παιχνιδιών κάθε είδους                                                                                                                                                                                                                                 

3313

Επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού                                                                                                                                                                                                                     

3314

Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού                                                                                                                                                                                                                                   

4511

Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων                                                                                                                                                                                                            

4519

Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων                                                                                                                                                                                                                              

4532

Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                        

4540

Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους                                                                                                                                                                                   

4615

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, σιδηρικών και ειδών κιγκαλερίας                                                                                                                                                

4616

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, γουναρικών, υποδημάτων και δερμάτινων προϊόντων                                                                                                                      

4618

Εμπορικοί αντιπρόσωποι ειδικευμένοι στην πώληση άλλων συγκεκριμένων προϊόντων, εκτός από 46.18.11.01 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ακτινολογικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού ιατρικής και θεραπευτικής χρήσης, 46.18.11.03 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση βασικών φαρμακευτικών προϊόντων, 46.18.11.04 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση εργαστηριακών ειδών, ιατροφαρμακευτικών ειδών υγιεινής ή φαρμακευτικών ειδών, 46.18.11.05 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ιατρικών αναλώσιμων υλικών, 46.18.11.06 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων, μηχανημάτων και εργαλείων, 46.18.11.07 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση σαπουνιών και απορρυπαντικών, προϊόντων καθαρισμού και στιλβωτικών, 46.18.11.08 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων                                                                                                                                                                                

4619

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση διαφόρων ειδών                                                                                                                                                                                                 

4622

Χονδρικό εμπόριο λουλουδιών και φυτών                                                                                                                                                                                                                            

4624

Χονδρικό εμπόριο δερμάτων, προβιών και κατεργασμένου δέρματος                                                                                                                                                                                                    

4634

Χονδρικό εμπόριο ποτών                                                                                                                                                                                                                                           

4637

Χονδρικό εμπόριο καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών                                                                                                                                                                                                            

4639

Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού                                                                                                                                                                                                     

4641

Χονδρικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων                                                                                                                                                                                                                   

4642

Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων                                                                                                                                                                                                                        

4643

Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών                                                                                                                                                                                                                    

4644

Χονδρικό εμπόριο ειδών πορσελάνης και γυαλικών και υλικών καθαρισμού                                                                                                                                                                                             

4645

Χονδρικό εμπόριο αρωμάτων και καλλυντικών                                                                                                                                                                                                                        

4647

Χονδρικό εμπόριο επίπλων, χαλιών και φωτιστικών                                                                                                                                                                                                                  

4648

Χονδρικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων                                                                                                                                                                                                                         

4649

Χονδρικό εμπόριο άλλων ειδών οικιακής χρήσης                                                                                                                                                                                                                     

4651

Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού υπολογιστών και λογισμικού                                                                                                                                                                   

4652

Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων                                                                                                                                                                                   

4664

Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων για την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, και χονδρικό εμπόριο ραπτομηχανών και πλεκτομηχανών                                                                                                                                          

4665

Χονδρικό εμπόριο επίπλων γραφείου                                                                                                                                                                                                                                

4666

Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανών και εξοπλισμού γραφείου                                                                                                                                                                                                           

4669

Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανημάτων και εξοπλισμού                                                                                                                                                                                                                

4676

Χονδρικό εμπόριο άλλων ενδιάμεσων προϊόντων                                                                                                                                                                                                                      

4690

Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο                                                                                                                                                                                                                                

4719

Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από ειδη ψιλικών 47.19.10.01 και περίπτερα 47.19.10.02                                                                                                                                                                                                              

4741

Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                          

4742

Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                        

4743

Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                         

4751

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                       

4752

Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                     

4753

Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                  

4754

Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                        

4759

Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                 

4761

Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                                             

4762

Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                        

4763

Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                       

4764

Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                                

4765

Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                              

4771

Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                                           

4772

Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                     

4775

Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί 47.75.76.19                                                                                                                                                                    

4777

Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα                                                                                                                                                                                             

4778

Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88.                                                                                                                                                                               

4779

Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα                                                                                                                                                                                                             

4782

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές                                                                                                                                                        

4789

Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές                                                                                                                                                                                                     

4931

Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών                                                                                                                                                                                                              

4932

Εκμετάλλευση ταξί                                                                                                                                                                                                                                                

4939

Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.                                                                                                                                                                                                                       

5010

Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών                                                                                                                                                                                                                     

5030

Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών                                                                                                                                                                                                                             

5110

Αεροπορικές μεταφορές επιβατών                                                                                                                                                                                                                                   

5222

Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές                                                                                                                                                                                                                  

5224

Διακίνηση φορτίων                                                                                                                                                                                                                                                

5229

Άλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                             

5510

Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα                                                                                                                                                                                                                               

5520

Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής                                                                                                                                                                                                        

5530

Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα                                                                                                                                                                                 

5610

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης                                                                                                                                                                                                

5621

Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις                                                                                                                                                                                                              

5630

Δραστηριότητες παροχής ποτών                                                                                                                                                                                                                                     

5811

Έκδοση βιβλίων                                                                                                                                                                                                                                                   

5812

Έκδοση τηλεφωνικών και κάθε είδους καταλόγων                                                                                                                                                                                                                     

5813

Έκδοση εφημερίδων                                                                                                                                                                                                                                                

5814

Έκδοση έντυπων περιοδικών κάθε είδους                                                                                                                                                                                                                            

5819

Άλλες εκδοτικές δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                                   

5911

Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων                                                                                                                                                                           

5912

Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων                                                                                                                                                          

5913

Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων                                                                                                                                                                            

5914

Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών                                                                                                                                                                                                                 

5920

Ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις                                                                                                                                                                                                                               

6010

Ραδιοφωνικές εκπομπές                                                                                                                                                                                                                                            

6020

Υπηρεσίες τηλεοπτικού προγραμματισμού και τηλεοπτικών εκπομπών                                                                                                                                                                                                   

6391

Δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων                                                                                                                                                                                                                              

6910

Νομικές δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                                           

7021

Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας                                                                                                                                                                                                                 

7211

Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία                                                                                                                                                                                                                

7219

Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε άλλες φυσικές επιστήμες και τη μηχανική                                                                                                                                                                                       

7220

Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες                                                                                                                                                                                      

7311

Διαφημιστικά γραφεία                                                                                                                                                                                                                                             

7312

Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης                                                                                                                                                                                                                                   

7320

Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις                                                                                                                                                                                                                                  

7410

Δραστηριότητες ειδικευμένου σχεδίου                                                                                                                                                                                                                              

7420

Φωτογραφικές δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                                      

7430

Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας                                                                                                                                                                                                                        

7490

Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.                                                                                                                                                                                        

7711

Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων                                                                                                                                                                                          

7721

Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών                                                                                                                                                                                                      

7722

Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων                                                                                                                                                                                                                               

7729

Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης                                                                                                                                                                                                 

7733

Ενοικίαση και εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών)                                                                                                                                                   

7734

Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών                                                                                                                                                                                                              

7735

Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών                                                                                                                                                                                                         

7740

Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού                                                                                                                                                         

7810

Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας, εκτός από 78.10.11.02 Υπηρεσίες εύρεσης ιατρικού προσωπικού                                                                                                                                                                                                             

7820

Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης, εκτός από 78.20.16 Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης για την παροχή ιατρικού προσωπικού

7830

Άλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, εκτός από 78.30.16 Aλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού για ιατρικές εργασίες                                                                                                                                                                                                           

7911

Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων                                                                                                                                                                                                                          

7912

Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών                                                                                                                                                                                                                     

7990

Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες                                                                                                                                                                                             

8030

Δραστηριότητες έρευνας                                                                                                                                                                                                                                           

8110

Δραστηριότητες συνδυασμού βοηθητικών υπηρεσιών ( Συνδυασμένες βοηθητικές υπηρεσίες σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (καθαρισμού, φύλαξης, υποδοχής κλπ)                                                                                                                                                                                                                  

8219

Αναπαραγωγή φωτοτυπιών, προετοιμασία εγγράφων και άλλες ειδικευμένες δραστηριότητες γραμματειακής υποστήριξης                                                                                                                                                    

8230

Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων                                                                                                                                                                                                                        

8292

Δραστηριότητες συσκευασίας                                                                                                                                                                                                                                       

8299

Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις π.δ.κ.α.                                                                                                                                                                                            

8423

Δικαιοσύνη και δικαστικές δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                         

8510

Προσχολική εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                                                            

8520

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                                                           

8531

Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                                                  

8532

Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                               

8541

Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                                      

8542

Τριτοβάθμια εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                                                           

8551

Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                                               

8552

Πολιτιστική εκπαίδευση                                                                                                                                                                                                                                           

8553

Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών                                                                                                                                                                                                                         

8559

Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α.                                                                                                                                                                                                                                         

8560

Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                      

8623

Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων                                                                                                                                                                                                                

8810

Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία                                                                                                                                                               

8891

Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών                                                                                                                                                                                                                

9001

Τέχνες του θεάματος                                                                                                                                                                                                                                              

9002

Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος                                                                                                                                                                                                        

9003

Καλλιτεχνική δημιουργία                                                                                                                                                                                                                                          

9004

Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                       

9101

Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων                                                                                                                                                                                                                   

9102

Δραστηριότητες μουσείων                                                                                                                                                                                                                                          

9103

Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών                                                                                                                                                                                      

9104

Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων                                                                                                                                                                                               

9200

Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα                                                                                                                                                                                                                                  

9311

Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων                                                                                                                                                                                                                             

9312

Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων                                                                                                                                                                                                                                  

9313

Εγκαταστάσεις γυμναστικής                                                                                                                                                                                                                                        

9319

Άλλες αθλητικές δραστηριότητες                                                                                                                                                                                                                                   

9321

Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων                                                                                                                                                                                                        

9329

Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας                                                                                                                                                                                                                  

9512

Επισκευή εξοπλισμού επικοινωνίας                                                                                                                                                                                                                                 

9521

Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης                                                                                                                                                                                                                  

9522

Επισκευή συσκευών οικιακής χρήσης και εξοπλισμού σπιτιού και κήπου                                                                                                                                                                                               

9523

Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών                                                                                                                                                                                                                      

9524

Επισκευή επίπλων και ειδών οικιακής επίπλωσης                                                                                                                                                                                                                    

9525

Επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων                                                                                                                                                                                                                                 

9529

Επισκευή άλλων ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης                                                                                                                                                                                                              

9602

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής                                                                                                                                                                                                      

9604

Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία                                                                                                                                                                                                                      

461112

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση λουλουδιών και φυτών

461712

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ποτών

869013

Υπηρεσίες φυσιοθεραπείας

869018

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας

869019

Aλλες υπηρεσίες που αφορούν την ανθρώπινη υγεία π.δ.κ.α.

46111902

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων

46111926

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση υφαντικών ινών

46171124

 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τσαγιού και καφέ

46171125

Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τυποποιημένων ειδών διατροφής

47767701

Λιανικό εμπόριο ανθέων

47767703

Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτώ

47767710

Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρόμοιων ειδών

47767711

Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση

47767712

Λιανικό εμπόριο -μετά από εισαγωγή- ανθέων

52212901

Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)

52212902

Υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευτή)

52212906

Υπηρεσίες συνοδού σχολικών λεωφορείων

56292002

Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων

56292004

Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)

56292005

Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια

94991601

Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων

94991602

Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών

96091902

Υπηρεσίες αχθοφόρων

96091904

Υπηρεσίες γευσιγνωσίας

96091905

Υπηρεσίες γκαρνταρόμπας

96091906

Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων

96091907

Υπηρεσίες γραφολόγου

96091908

Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

96091912

Υπηρεσίες ιερόδουλου

96091914

Υπηρεσίες πορτιέρη και παρκαδόρου

96091916

Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και Aλλες εκδηλώσεις)

96091917

Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ

     Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών ενημερώνει όσους έχουν δηλώσει ενδιαφέρων παρακολούθησής της εκπαιδευτικής δράσης του ΕΚΑΒ πως η εκπαίδευση στα Φιλιατρά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουάριου 2020 στο αμφιθέατρο του Λυκείου Φιλιατρών με ώρα έναρξης 10πρωί.                                

  Ωρα προσέλευσης 9.30 π.μ.

    Στην διάρκεια της εκπαιδεύσεις οι εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ θα παρουσιάσουν την Καρδιοαναπνευστικη Αναζωογόνηση με προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδωτές.
     Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 5 ώρες με μικρά διαλείμματα. Οι εκπαίδευση των συμμετεχόντων θα ολοκληρωθεί με την πρακτική άσκηση σε προπλάσματα και την χρήση εκπαιδευτικών Α.Ε.Α (Αυτομάτων Εξωτερικών Απινιδωτών)
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,

ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Ο.Ε.ΕΣ.Π.)

Κανακάρη 46-52, 26221 Πάτρα • Τηλ.: 2610 276053 • Φαξ: 2610 276056 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πάτρα, 15-03-2020

Αρ. Πρωτ.: 12433

 

Προς

 1. Τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 1. Τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Οικονομικών

Αθήνα                                               

                                             Κοινοποίηση:

 1. Πρόεδρο Κυβέρνησης Ελληνικής Δημοκρατίας
 2. Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
 3. Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων
 4. Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου
 5. Περιφερειάρχες
 6. Επιμελητήρια
 7. Ομοσπονδίες
 8. Εμπορικοί Σύλλογοι Μέλη μας
 9. Αντιπρόσωποι Ο.Ε.ΕΣ.Π.
 10. ΜΜΕ

                                                

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις οικογένειές μας, τους συναδέλφους μας αλλά και το προσωπικό των επιχειρήσεών μας, είναι μεγάλη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης βλέποντας την εμπορική κίνηση των επιχειρήσεων να σημειώνει ραγδαία πτώση με μηδενικό τζίρο και από την άλλη μεριά οι οικονομικές υποχρεώσεις να συνεχίζουν να τρέχουν, καλεί σαν τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση με άμεση εντολή της να προχωρήσει σε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επανέλθει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς.

Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με ενεργοποίηση ενός μηχανισμού στήριξης των επιχειρηματιών, ο οποίος θα έχει σαν σκοπό την επιβίωση των ιδίων, των οικογενειών τους αλλά και του προσωπικού τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους. Αυτός ο μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα υποστηρικτικά μέτρα:

 1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
 2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
 3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.
 4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ
 5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
 6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
 7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
 8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
 • Εμπορικές Επιχειρήσεις
 • Επιχειρήσεις Εστίασης
 • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
 • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
 1. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
 • Εμπορικές Επιχειρήσεις
 • Επιχειρήσεις Εστίασης
 • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
 • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

 

 1. Αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων και τελών προς τους Δήμους και την Υπηρεσία Ύδρευσης για έξι (6) μήνες.
 2. Αναστολή των πλειστηριασμών καταστημάτων και πρώτων κατοικιών επιχειρηματιών για έξι (6) μήνες.
 3. Μεταφορά ημερομηνίας λήξης των επιταγών των επιχειρηματιών και επαγγελματιών και χρηματοδότηση για Κεφάλαιο Κίνησης με ευνοϊκούς όρους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  ή οποιοδήποτε άλλου φορέα ευρωπαϊκού ή εγχώριου σε όλες τις επιχειρήσεις. 
 4. Καταβολή Έκτακτου επιδόματος σε όλους τους εμπόρους και επιχειρηματίες κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησής τους.
 5. Επιδότηση του ενοικίου των επιχειρήσεων κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
 6. Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πιθανά κονδύλια με την υποστήριξη και της Ε.Ε..
 7. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης να συμβάλλουμε στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ώστε να προστατέψουμε την υγεία των οικογενειών μας, των εργαζομένων αλλά και των πελατών μας.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

 Με εκτίμηση,

 

 

Ο Γεν. Γραμματέας

 

    Γεώργιος Βαγενάς

  Αντώνιος Καλοθέου

 

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

 

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

-    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

-    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

-    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ     

      ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ & ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ

     ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

-    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ  

      ΔΥΜΗΣ

 • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ

      ΕΛΛΑΔΟΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΟΥ

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΩΝ &

      ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

-    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΠΤΙΚΩΝ – ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ «Η ΑΓΙΑ

      ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

-    ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ & ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ   

      ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ «Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ»

 • ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ & ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ, ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΔΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «Ο ΕΡΜΗΣ»
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ «Ο ΕΡΜΗΣ»
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΛΟΥ «Ο ΝΕΣΤΟΡΑΣ»
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΥΣ

 

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 • ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «Η ΚΡΑΝΗ»
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΣΑΜΗΣ «Ο ΓΙΑΛΟΣ»
 • ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
 • ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

 

ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
 • ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΧΟΙΝΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΛΑΩΝ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
 • ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
 • ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
 • ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ

 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 • ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ «Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ»
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΣΤΡΟΥΣ «Ο ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ»
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΥΤΙΝΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια της εφαρμογής του αντικαπνιστικής Νομοθεσίας ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρων  ενημερώνει τους επαγγελματίες καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και των αυτών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου για την υποχρέωση τους να προμηθευτούν και να τηρούν στην επιχείρηση τους «Βιβλίο Αναφοράς (Καπνίσματος)για την εφαρμογή του Ν.3868/2010 και Ν.4633/2019»

 

Το βιβλίο αυτό πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο αρθρο 3 παρ.2 της υπ.απ. Δ2β/Γ.Π. οικ.80727/15-11-2019 ΚΥΑ ,δηλαδή να είναι ενα βιβλίο 100 φύλλων (αριθμημένο) με οριζόντια διαγράμμιση σελίδων,μεγέθους Α4 και με χοντρό εξώφυλλο.

Η αρίθμηση του βιβλίου Αναφοράς γίνεται ανά σελίδα από τον υπεύθυνο του καταστήματος και η θεώρηση του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή (Αυτ.Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου),χωρίς αίτηση του ενδιαφερομένου,στην πρώτη και την τελευταία σελίδα αυτού,οπου θα αναγράφονται η επωνυμία και το είδος της επιχείρησης ,το ΑΦΜ ,η ΔΟΥ ,η Ταχυδρομική Διέυθυνση και ο Αριθμός Άδειας Λειτουργίας της Επιχείρησης.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή κατά την θεώρηση του Βιβλίου Αναφοράς είναι:

Φωτοαντίγραφο της Άδειας Λειτουργίας του καταστήματος

Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του υπεύθυνου

και μια μηδενική ταμειακή απόδειξη  με το ΑΦΜ της επιχείρησης του.

Αρμόδιες Αρχές και Όργανα Ελέγχου για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας,είναι αυτές που ορίζονται στο αρθρο 1 της υπ. αρ. Δ2β/Γ.Π.οικ.80727/15-11-2019 ΚΥΑ

Η μη τήρηση του Βιβλίου Αναφοράς  αποτελεί παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση («μη συνεργασία του υπευθύνου με τα αρμόδια όργανα κατά την διεξαγωγή ελέγχου»), συνεπάγεται δε πρόστιμο, όπως ορίζεται στην περ. 5 του Παραρτήματος Α της ανωτέρω Κ.Υ.Α. 500€

Ειδικότερα στα Κ.Υ.Ε. όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα στον εσωτερικό τους χώρο: σε δημοτικά διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων το πρόστιμο είναι 500  €  και σε δημοτικά διαμερίσματα άνω των 2000 κατοίκων το πρόστιμο είναι 600 € .

Διαδικασίες Ελέγχων- Πιστοποίηση παραβάσεων

1. Οι αρμόδιες Αρχές μέσω των Οργάνων Ελέγχου τους διενεργούν ελέγχους για τη διαπίστωση παραβάσεων των διατάξεων του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου κατά του καπνίσματος.

2. Οι ανωτέρω αρμόδιες Αρχές μέσω των Οργάνων Ελέγχου τους παρεμβαίνουν στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως αυτοί περιγράφονται αναλυτικά στα άρθρα 2 και 3 του ν. 3730/2008, όπως ισχύει καθώς και του ν. 4633/2019 (ΦΕΚ 161 τ.Α’).

3. Τακτικοί έλεγχοι και έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας από τα ελεγκτικά όργανα:
α. Τακτικοί έλεγχοι διεξάγονται σε μηνιαία, ή διμηνιαία βάση με κριτήρια όπως:
i) ανάλογα με τον αριθμό των καταγγελιών,
ii) ανάλογα με τη συχνότητα παραβάσεων ανά περιοχή και
iii) ανάλογα με το εύρος της περιοχής ελέγχου.
β. Έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται δίνοντας προτεραιότητα σε χώρους στους οποίους έχουν ήδη διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Σε περίπτωση καταγγελιών κινητοποιείται η διαδικασία έκτακτου ελέγχου.

4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, συντάσσεται από τα ελεγκτικά όργανα Πράξη Επιβολής Προστίμου, βάσει του υποδείγματος του Παραρτήματος που επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία του παραβάτη και υποχρεωτικά ο ΑΦΜ ή/και ο Αριθμ. Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αιτιολογείται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου, στο πλαίσιο του άρθρου 6 του ν. 3730/2008, όπως ισχύει. Αντίτυπο της πράξης αυτής επιδίδεται στον παραβάτη επιτόπου για περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή επιχειρήσεων ή Οργανισμών/Φορέων αντίτυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου επιδίδεται στον υπεύθυνο του χώρου και σε περίπτωση άρνησης παραλαβής κοινοποιείται στη διεύθυνση της επιχείρησης ή του Φορέα ή θυροκολλείται. Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να διατυπώσει γραπτώς τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Σε περίπτωση που ο παραβάτης προβάλλει επαρκείς αντιρρήσεις, κατά την έγγραφη αιτιολογημένη κρίση του Προϊσταμένου της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση, το πρόστιμο μειώνεται ή απαλείφεται.

5. Γ ια κάθε παράβαση που διαπιστώνεται σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας όπως αυτό ορίζεται στην παρ. 11 του άρθρου 17 του ν. 3868/2010, όπως ισχύει, προβλέπονται συγκεκριμένα πρόστιμα. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα δεν μπορεί να είναι κατώτερα των αναφερόμενων στον Πίνακα 1 της παρούσης.

6. Για το ύψος του προστίμου κριτήρια αποτελούν:

Α. O χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση κατά σειρά προτεραιότητας ως ακολούθως:

1. νοσηλευτικά – προνοιακά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας,

2. εκπαιδευτικά ιδρύματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, χώροι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των τύπων, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδότοποι,

3. πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,

4. χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστοί και υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, κλειστοί χώροι ομαδικών αθλημάτων και κλειστοί χώροι αθλητικών εκδηλώσεων,

5. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ίντερνετ- καφέ, θέατρα, κινηματογράφοι, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων,

6. κέντρα διασκέδασης.

Β. Η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του και μάλιστα σε εμφανή σημεία αυτού και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα του χώρου, καθώς και για τη λήψη μέτρων αποτροπής των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.

Γ. Η έλλειψη ανταπόκρισης του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση παράβασης, η παράλειψη πραγματοποίησης συστάσεων στους παραβάτες και η παράλειψη κλήσης των αρμοδίων οργάνων.

Δ. Η απουσία συνεργασίας του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Ε. Η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο. Για την παρούσα ως επαναλαμβανόμενη παράβαση ή υποτροπή νοείται η επανάληψη της ίδιας παράβασης σε μεταγενέστερο χρόνο ή η πλέον της μίας παράβασης των διατάξεων του ν. 3868/2010, όπως ισχύει, που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ή στο ίδιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

7. Τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από άλλους νόμους δεν θίγονται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

Επιβολή προστίμων

1. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανά περίπτωση είναι:

Α. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν καπνικά προϊόντα κατά παράβαση του ν. 3730/2008, όπως ισχύει, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση, όπως εξειδικεύεται στον πίνακα 1 της παρούσας, που επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Β. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3 του ν. 3730/2008 ή σε όποιον παραβιάζει τις διατάξεις άρθρου 2 του ν. 3730/2008, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου είναι από 500 έως 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση, όπως εξειδικεύεται στον πίνακα 1 της παρούσας, που επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3730/2008, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 16 του ν. 4633/2019, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα. Για τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και τη διάθεση των εσόδων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας.
Δ. Σύμφωνα με την περίπτωση στ’ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3730/2008, όπως ισχύει, καθώς και με το άρθρο 17 του ν. 4633/2019, απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για κάθε παράβαση της παρούσας διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους καπνίζοντες και πεντακοσίων (500) ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

2. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η παράβαση βεβαιώνεται σε «Βιβλίο Αναφοράς του ν. 3868/2010 και 4633/2019», το οποίο οφείλει να προμηθευτεί και να τηρεί ο υπόχρεος. Πρόκειται για κοινό 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή. Επιπροσθέτως, η παράβαση καταχωρείται στο ειδικό τριπλότυπο έντυπο, που τιτλοφορείται «ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ’, ως συνημμένο Παράρτημα.

Ένα αντίγραφο επιδίδεται στον παραβάτη, ένα λαμβάνει η Αρμόδια Αρχή και στέλεχος – το οποίο αποτελεί τον νόμιμο τίτλο βεβαίωσης – αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη για την εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας.

Το ειδικό τριπλότυπο έντυπο εκδίδεται και διαβιβάζεται από, και με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας προς όλες τις Αρχές Ελέγχου. Φέρει ανάγλυφο το Εθνόσημο και τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας σε κάθε αριθμημένο φύλλο του προκειμένου να εξασφαλίζεται η γνησιότητά του.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται υποτροπή σε επανέλεγχο, αυτή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου για κάθε παράβαση σύμφωνα με τα αναφερόμενα στους συνημμένους πίνακες. Σε περίπτωση 4ης και 5ης υποτροπής ορίζονται επιπροσθέτως στους συνημμένους στην παρούσα πίνακες οι επιπτώσεις στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε περίπτωση διαπίστωσης τέταρτης παράβασης σε χώρο ή κατάστημα, κατόπιν διενέργειας τακτικού ή έκτακτου ελέγχου ή και ελέγχου κατόπιν καταγγελίας από τα αρμόδια Όργανα Ελέγχου, η αρμόδια Αρχή Ελέγχου πέραν του νέου προστίμου που θα επιβάλλει, κοινοποιεί εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών την Πράξη Επιβολής Προστίμου στην Ε.Α.Δ. για ενημέρωσή της και στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδιες για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, προκειμένου με σχετική απόφαση τους εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη μέρα που θα ενημερωθούν, να προβούν σε προσωρινή σφράγιση του καταστήματος για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών.

Σε περίπτωση διαπίστωσης πέμπτης παράβασης, η αρμόδια ελεγκτική αρχή πέραν του προστίμου, που θα επιβάλλει, κοινοποιεί εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών την Πράξη Επιβολής Προστίμου στην Ε.Α.Δ. για ενημέρωσή της και στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδιες για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, προκειμένου με σχετική απόφαση τους εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη μέρα που θα ενημερωθούν, να προβούν σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και οριστική σφράγιση του καταστήματος.

3. Ο παραβάτης υποχρεούται να δώσει στο Όργανο Ελέγχου οποιοδήποτε από τα προσωπικά του στοιχεία ή τα στοιχεία της επιχείρησης ζητηθούν, όπως: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ, ΑΦΜ επιχείρησης, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ) ή Αριθμό Διαβατηρίου, διεύθυνση κατοικίας και να προσκομίσει στο πλαίσιο του ελέγχου, αν πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την άδεια λειτουργίας του καταστήματος ή τη γνωστοποίηση λειτουργίας του ή οποιοδήποτε έγγραφο δημόσιας αρχής εκ του οποίου προκύπτει η επιφάνειά του.
Σε περίπτωση που ο παραβάτης αρνηθεί να δώσει οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα στοιχεία, τότε το Όργανο Ελέγχου δύναται να ζητήσει άμεσα τη συνδρομή της αστυνομίας.
Οι αστυνομικές αρχές υποχρεούνται να παρέχουν άμεσα τη συνδρομή τους προκειμένου να συμπληρωθεί άρτια η Πράξη Επιβολής Προστίμου.

4. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα του Πίνακα 1 δεν μπορούν να υπερβούν τα οριζόμενα κατά περίπτωση ανώτερα ποσά.

5. Οι Διοικήσεις των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Ν.Π.Ι.Δ και των φορέων εκείνων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οφείλουν να καταρτίσουν εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος εντός του φορέα και να ορίσουν υπεύθυνο/ους για την εφαρμογή του.

6. Στους υπεύθυνους των ανωτέρω Φορέων επιβάλλεται πρόστιμο 500 € σύμφωνα με τα κατωτέρω αναλυτικά εκτιθέμενα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) για παραβάσεις όπως:

i. Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων.
ii. Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).
iii. Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης.
iv. Παράλειψη κλήση των αρμόδιων Οργάνων Ελέγχου.
v. ‘Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Παραβάσεις που αφορούν στο κάπνισμα  
Χώροι κλειστοί και υπαίθριοι με παρουσία ανηλίκων, (Ενδεικτικά παιδικοί / βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία κλπ, internet cafe κλπ ), χώροι ψυχαγωγίας ανηλίκων, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων, κλειστοί χώροι ομαδικών αθλημάτων, χώροι άσκησης ανηλίκων (παιδότοποι, παιδικές χαρές, γήπεδα κλπ)

 

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο

200€ πρόστιμο για τον καπνιστή

 

500€ πρόστιμο για τον υπεύθυνο Διαχείρισης .

Παραβάσεις:

 • Ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου
 • Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).
 • Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, μη πραγματοποίηση συστάσεων
 • Παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.
 • Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.
IX αυτοκίνητα, παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών . 1500€ για τον καπνιστή επιβαίνοντα ή οδηγό IX ιδιωτικής χρήσης ανά παράβαση

 

3000€ για τον καπνιστή οδηγό οχήματος δημοσίας χρήσης και αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης του καπνιστή οδηγού, ή του οδηγού του οχήματος που διαπιστώθηκε η παράβαση του συνεπιβάτη για διάστημα ενός (1) μηνός. Η αφαίρεση άδειας οδήγησης για το ανωτέρω χρονικό διάστημα ισχύει ανά διαπιστωθείσα παράβαση.

Κλειστοί χώροι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

 

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης-υποτροπής διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο

100 € πρόστιμο για τον καπνιστή

 

500 € πρόστιμο για τον Υπεύθυνο Διαχείρισης.

Παραβάσεις:

 • Ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου
 • Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).
 • Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, μη πραγματοποίηση συστάσεων
 • Παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.
 • Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.
Κλειστοί ιδιωτικοί χώροι εργασίας.

 

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης-υποτροπής διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο

100 € πρόστιμο για τον καπνιστή ανά παράβαση

 

500 € πρόστιμο για τον Υπεύθυνο Διαχείρισης ανά παράβαση.

 • Ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου
 • Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).
 • Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, μη πραγματοποίηση συστάσεων
 • Παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.
 • Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς*, σταθμοί μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, και αεροδρόμια εκτός των χώρων καπνιστών

 

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης-υποτροπής διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο

(*με την επιφύλαξη της υπό 2 κατηγορίας ΜΜΜ στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, οπότε και τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως ανωτέρω υπό περίπτωση 2 ορίζεται)

100 € πρόστιμο για τον καπνιστή ανά παράβαση

 

500 € πρόστιμο για τον Υπεύθυνο Διαχείρισης ανά παράβαση

 • Ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου
 • Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).
 • Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, μη πραγματοποίηση συστάσεων
 • Παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.
 • Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.
Δημόσιοι χώροι εργασίας, χώροι αναμονής δημοσίων υπηρεσιών

 

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης-υποτροπής διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο

100 € πρόστιμο για τον καπνιστή

 

500 € πρόστιμο για τον Υπεύθυνο Διαχείρισης-Προϊστάμενο

 • Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων.
 • Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).
 • Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης.
 • Παράλειψη κλήση των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.
 • Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.
Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και πάσης φύσεως κλειστοί χώροι κατά την έννοια των διατάξεων της υπ’ αριθμ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Β’ 2161, ενδεικτικά κέντρα διασκέδασης, χώροι εστίασης, καφετέριες, μπαρ), εκτάσεως κάτω των 100τμΗ επίταση του προστίμου σε περίπτωση υποτροπής ορίζεται ρητά ως τον παρακείμενο πίνακα 100€ πρόστιμο για τον καπνιστή
Πρόστιμο υπευθύνου διαχείρισης
ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΤΡΟΠΗ
500 € 1η φορά
1.000 € 2η φορά
2.000 € 3η φορά
4.000€ προσωρινή σφράγιση/αναστολή λειτουργίας επιχείρησης διάρκειας 10 ημερών 4η φορά
8.000 € και Οριστική ανάκληση αδείας 5η φορά
 
 
 
 
 
   
Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, και πάσης φύσεως κλειστοί χώροι κατά την έννοια των διατάξεων της υπ’ αριθμ. Υ1 γ/Γ. Π./οικ.47829/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Β’ 2161, ενδεικτικά κέντρα διασκέδασης, χώροι εστίασης, καφετέριες, μπαρ) άνω των 100τμΗ επίταση του προστίμου σε περίπτωση υποτροπής ορίζεται ρητά ως τον παρακείμενο πίνακα 100€ πρόστιμο για τον καπνιστή
Πρόστιμο υπευθύνου διαχείρισης
ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΤΡΟΠΗ
2.000 € 1η φορά
4.000 € 2η φορά
6.000 € 3η φορά
8.000€ και προσωρινή σφράγιση/αναστολή λειτουργίας διάρκειας 10 ημερών 4η φορά
10.000 € και Οριστική ανάκληση αδείας 5η φορά
 
 
 
 
 
 
Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, και πάσης φύσεως κλειστοί χώροι κατά την έννοια των διατάξεων της υπ’ αριθμ. Υ1 γ/Γ. Π./οικ.47829/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Β’ 2161(, ενδεικτικά κέντρα διασκέδασης, χώροι εστίασης, καφετέριες, μπαρ), άνω των 300τμΗ επίταση του προστίμου σε περίπτωση υποτροπής ορίζεται ρητά ως τον παρακείμενο πίνακα 100 € πρόστιμο για τον καπνιστή
Πρόστιμο υπευθύνου διαχείρισης
ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΤΡΟΠΗ
6.000 € 1η φορά
7.000 € 2η φορά
8.000 € 3η φορά
9.000€ και προσωρινή σφράγιση/αναστολή λειτουργίας διάρκειας 10 ημερών 4η φορά
10.000 € και Οριστική ανάκληση αδείας 5η φορά

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΨΥΓΕΙΑ ,ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΤΛ.

 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΧΡΙ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΠΟΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΧΙΣ ΝΕΤ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ.

 

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), μέσω της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, είναι ο εθνικός συντονιστής για θέματα φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και προστασίας της στιβάδας του όζοντος. 

Για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής των ανωτέρω Κανονισμών και Συμβάσεων καθώς και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας, το Υ.Π.ΕΝ., έχει θεσμοθετήσει τη λειτουργία Βάσεων Δεδομένων στις οποίες συλλέγονται και οργανώνονται πληροφορίες και στοιχεία για τη χρήση των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και των ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος αντίστοιχα (στο εξής "ελεγχόμενες ουσίες").

 Με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των προαναφερθέντων Βάσεων Δεδομένων, το Υ.Π.ΕΝ. προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος με την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού μέσω των οποίων οι διαδικασίες συλλογής και υποβολής στοιχείων θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Δημιουργείται πλέον μια ενιαία ηλεκτρονική ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ODS & FGASES (στο εξής "Βάση Δεδομένων" – Β.Δ).

•Το Υποσύστημα καταγραφής και παρακολούθησης του εξοπλισμού λειτουργεί με ελεγχόμενες ουσίες.

Προσοχή:

      Οι μονάδες εξοπλισμού που περιέχουν φορτίο >3Kg ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (άρθρο 23 του Κανονισμού (ΕΚ) 1005/2009) ή φορτίο >5 τόνων ισοδυνάμου CO2 φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου (άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 517/2014), καταχωρούνται ηλεκτρονικά στη Βάση Δεδομένων. Παράλληλα, όλες οι τεχνικές εργασίες επί των μονάδων αυτών (εγκατάσταση, τακτική συντήρηση, αντιμετώπιση βλαβών, απεγκατάσταση κλπ) καταγράφονται αναλυτικά σε ειδικό ηλεκτρονικό δελτίο (φόρμα), μέσω του οποίου τροφοδοτείται η Βάση Δεδομένων σε ετήσια βάση.

 Το Υποσύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των επιχειρήσεων που ασχολείται με ελεγχόμενες ουσίες. Αφορά στη λειτουργία Μητρώου Επιχειρήσεων στο οποίο εγγράφονται όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, διακίνηση και διαχείριση ελεγχόμενων ουσιών ή με εξοπλισμό και προϊόντα που τις χρησιμοποιούν ή τις περιέχουν. Οι  επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη Βάση Δεδομένων ετήσια στοιχεία εισροών-εκροών-αποθέματος ανά ελεγχόμενη ουσία.

 Ειδικότερα, οι χειριστές των εξοπλισμών που πρέπει να ελέγχονται για τον εντοπισμό

Διαρροών σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 517/2014 ή το άρθρο 23,

παράγραφος 2, του Κανονισμού (ΕΚ) 1005/2009, υποχρεούνται:

•Να συνοδεύουν κάθε μονάδα εξοπλισμού με ένα Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου στο οποίο καταγράφουν τα πλήρη στοιχεία της μονάδας και του χειριστή, αναλυτικά στοιχεία των ετήσιων εργασιών συντήρησης, επισκευής, τροποποίησης, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης, καθώς και αναλυτικά στοιχεία των ελεγχόμενων ουσιών που εισήχθησαν ή ανακτήθηκαν ετησίως από τη μονάδα εξοπλισμού.

•Να διατηρούν τα Ηλεκτρονικά Δελτία Ελέγχου για κάθε μονάδα εξοπλισμού, στον χώρο λειτουργίας της, για τουλάχιστον 5 έτη.

•Μέχρι τις 31/3 κάθε έτους να υποβάλλουν στη Βάση Δεδομένων τα ετήσια στοιχεία του προηγούμενου έτους, έτσι όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί στο Η.Δ.Ε. κάθε μονάδας εξοπλισμού. Η διαδικασία αυτή αντικαθιστά τις διαδικασίες υποβολής συμπληρωμένων εντύπων του άρθρου 5, παράγραφος 2, της Κ.Υ.Α. με αρ. Η.Π. 18694/658/Ε103/2012 και του άρθρο 5 της Κ.Υ.Α. με αρ. 37411/1829/Ε103/2007 αντιστοίχως.

Το υποσύστημα καταγραφής και παρακολούθησης εξοπλισμού αρθρώνεται γύρω από

τις εξής δύο λειτουργίες:

Α. Αρχική καταγραφή στοιχείων χειριστή και μονάδων εξοπλισμού στη Βάση

     Δεδομένων

    *Ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής του χειριστή στη Βάση Δεδομένων (υποσύστημα καταγραφής και παρακολούθησης εξοπλισμού) και απόδοση κλειδαρίθμου.

    *Καταχώριση των μονάδων εξοπλισμού του υπόχρεου χειριστή στη Βάση Δεδομένων και απόδοση μοναδιαίου κωδικού ανά μονάδα.

Β. Ετήσια τήρηση ενός Η.Δ.Ε. ανά μονάδα καταγεγραμμένου εξοπλισμού

     *Συμπλήρωση αναλυτικών στοιχείων συντήρησης και λοιπών τεχνικών εργασιών ανά μονάδα κατά τη διάρκεια του έτους.

    *Ηλεκτρονική υποβολή του συμπληρωμένου Ηλεκτρονικού Δελτίου Ελέγχου κατά  το επόμενο έτος (1 Ιανουάριου έως 31 Μαρτίου) και αποστολή στοιχείων στη Βάση Δεδομένων. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Ροταριανός Όμιλος Καλαμάτα – Φαραί διοργανώνει

Υπό τη αιγίδα της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ

Ημερίδα με θέμα:

“Επάγγελμα και Ηθική”

το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:00

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (Πλ. 23ης Μαρτίου).

Με την υποστήριξη των:

Επιμελητήριο Μεσσηνίας | Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας | Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας

 

  Πρόγραμμα Ημερίδας                                                                                                                              

  Προσέλευση

  Χαιρετισμοί

 ▪ Επάγγελμα και ηθική | Δημήτρης Τσιμπούκης | Διευθύνων Σύμβουλος ΧΡΩΤΕΧ | προ Διοικητής 2470 Περιφέρειας Δ.Ρ.

 ▪ Οι αξίες του Επαγγελματία | Γιάννης Ζάραγκας | partner της ΝΕΣΤΟΡ Συμβουλευτική.

 ▪ Ο Επαγγελματίας ως Ηγέτης | Δημήτρης Κόλλιας | Δ/ντής Ανάπτυξης GREENESCO Ενεργειακή.

 Συζήτηση σε Panel για την πρακτική εφαρμογή των αναφερθέντων και παραδείγματα από την εμπειρία τους.

 Συμπεράσματα και ευχαριστίες από τον Πρόεδρο του Ομίλου Καλαμάτα – Φαραί.

 Απονομή Βραβείου Επιχειρηματία 2020.

 Λήξη Ημερίδας

Ο Σύλλογος

Σκοπός της παρούσας ιστοσελίδας είναι η γνωριμία με τα καταστήματα της πόλης μας, ώστε κάθε επισκέπτης  να γνωρίσει τα προϊόντα, τις υπηρεσίες καθώς και τις προσφορές των καταστημάτων της πόλης μας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι